Fleur: Een welkom entree in je tuin

Een welkom entree

 

In deze blog neem jullie mee naar mijn entree in de voortuin gelegen in de vestingstad Muiden, onder de rook van Amsterdam. De voortuin is vaak de eerste kennismaking met een woning en daardoor minstens zo belangrijk als de achtertuin. Aflopen maand ben ik bezig geweest om mijn tuintje zomer klaar te maken en ik laat jullie graag zien hoe ik dat heb gedaan.

  

Buitenschilderwerk

Eind maart zijn onze kozijnen en is al het houtwerk vervangen voor kunststof (yay – onderhoudsvrij). Maar wist je dat buitenschilderwerk ongeveer één keer per vijf jaar toe is aan een nieuwe lik verf? In de periode tussen april en oktober is het weer ideaal om te verven. Bij een temperatuur tussen de 10 en 25 graden droogt de verf goed op. Luchtvochtigheid en de zon hebben ook invloed op de kwaliteit van het schilderwerk. Lees je dus in voor een goed eindresultaat.

 

Nadat onze kozijnen en al het houtwerk vervangen is voor kunststof in de kleur Quartz grijs, kreeg onze woning en dus ook de voortuin al een hele andere look en feel. Hoogste tijd om de rest ook grondig onderhanden te nemen.

  

Groene aanslag

Om te beginnen met de groene aanslag op onze tegels. In de winterperiode, als de dagen donkerder en korter worden en er veel regen valt is groene aanslag een probleem wat veel voorkomt. De mossen en algen houden water vast waardoor het probleem doorgaans alleen maar verergert. Belangrijker: hoe kom je van die groene aanslag af?

 

Ik gebruikte het wondermiddel: schoonmaakazijn. Voordat ik aan de slag ging heb ik mijn straatje goed geveegd en vrij gemaakt van bladeren, vuil en zand. Ik heb een emmer met azijn en water (1 op 1) gevuld en vervolgens de hele bestrating van voor tot achter geschrobd met een harde bezem. De tegels dienen niet te worden afgespoten. Dit werkt het beste op een zonnige dag zodat de azijn goed in de tegels kan trekken. Na enkele dagen zie je de groene aanslag vanzelf verdwijnen.

 

Planten

De basis van de tuin ziet er weer piekfijn uit. Tijd om het gezellig te maken en hoe kan dat beter met planten? Voor mijn tuinproject heb ik van open betonblokken een tuinafscheiding gemaakt. Deze heb heb ik vastgelijmd met poly max en wit geschilderd (eigenlijk wil ik deze ook nog laten stucen voor een extra strak effect). De open betonblokken aka tuinafscheiding wat nu eigenlijk plantenbakken zijn, heb ik gevuld met witte hortensia’s.

 

Voor de plantenbakken heb ik een border gemaakt met buxusbollen in verschillende maten, hiermee krijgt de entree een heel rijkelijk effect. Ik had nog twee hoge zwarte plantenbakken, deze heb ik gevuld met siergras. En ik heb nog een leuk eucalyptus boompje op de kop weten te tikken. Wist je al dat de geur van eucalyptus helpt muggen te verdrijven? Super fijn dus!

  

Aankleding

Ik ben klaar om te beginnen met de finishing touch. Hoe leuk is dat? Ik speurde een aantal van mijn favoriete (web)shops af, opzoek naar leuke tuindecoratie. Daar vond ik deze kekke tuinposter van Sipp Outdoor met de passende tekst voor een entree: “Good Vibes Only”. Het huisnummer heb ik vervangen voor betonnen nummers. Ik scoorde een leuke macramé plantenhangers voor buiten, want tja, je kan nooit genoeg planten hebben toch? Een paar toffe bloempotten in verschillende hoogtes en een grote gieter, die mag natuurlijk ook niet ontbreken.

 

Aangezien de aarde zich om de zon heen manoeuvreert en ik van elk moment zonnestraatje wil genieten heb ik twee zitplekken gecreëerd. Ik had nog een tuinbankje staan, deze heb ik aan de zijkant van mijn berging neergezet, daar waar de eerste zonnestraaltjes stralen om 8.00 uur ‘s ochtends. In de schuur vond ik nog een buitenkleed die ik vorig jaar had gekocht, twee leuke draadstoelen en een tafeltje. Leuke botanische kussens en een woonplaid erbij en daar was zithoek nummer twee. Toch miste ik nog iets, meer groen en een plekje voor mijn kinderen. Ik koos ervoor om een stuk kunstgras neer te leggen en daarmee is mijn voortuin klaar voor de zomer.

 

Liefs, Fleur

 

Meer zien van Fleur? Check haar instagram: www.instagram.com/zwartwitgroen

totop