Anne: Tuin zomer klaar!

Opeens waren daar die eerste mooie dagen! April, 28 graden, uit het niets! Heerlijk!

Maar 1 probleem! Onze tuintjes zijn nog  niet zomer klaar!

De groene aanslag zit nog op de tegels of vlonders, de hedera is geel, en al de eenjarige planten van vorig jaar hebben een lege plek achtergelaten. Ik wil deze blog graag focussen op de plantjes! Hoe doen wij dit nou? Wij kregen in Amstelveen veel complimenten over onze planten, maar die komen er niet zomaar natuurlijk. Je gaat me voor gek verklaren als ik zeg dat bij ons thuis het plannen van de tuin vaak al 2 jaar van te voren begint. En ja, elk jaar weer. Dat klinkt als een hoop werk, maar dat is echt niet zo hoor, het is een gewoonte geworden voor ons!
De reden? Digitalis….

Sommige zullen nu denken, digi-wattes? Andere kennen de mooie gekleurde torens die onze tuin al een tijdje vrolijk kleuren of kennen hem misschien bij zijn Nederlandse naam ‘Vingerhoedskruid’. Mooie pastelkleurige torens, ze zijn in heel Nederland ook in het wild te vinden! Daar worden ze soms wel 2 meter hoog! Ook bloeien ze vroeg waardoor je erna gewoon weer andere zomerbloeiers in je tuin kunt zetten!


Bron: fineartamerica.com

Fan van bloemen
Het is 1 van die bloemen waar wij helemaal fan van zijn.
Hij wordt de laatste tijd ook veel in boeketten gebruikt, zo fantastisch mooi! Daar zou ik hem zelf niet voor gebruiken, dan kan je namelijk het zaad niet opvangen, maar voor sommige planten heb je gewoon een zwak en de digitalis is daar 1 van voor mij, net als lupines en dahlia’s! Ik kan uren kijken naar de pinterest plaatjes van wilde bloemen boeketten en als jij nou ook een eigen pluktuintje wilt, lees dan even mee, want ik vertel over de digitalis maar veel andere planten werken bijna hetzelfde!
Save the money!

Het leukste is $$$, je hoeft er maar 2 keer 1 aan te schaffen, een beetje geduld te hebben, het zaad op te vangen, dan weer even geduld hebben en dan krijg je honderden zaailingen ervoor terug! En als je meerdere kleuren hebt staan en de bijen gaan van plant naar plant kun je soms bijzondere kleurcombo’s krijgen van dat zaad!

De digitalis is een 2 jarige plant, het eerste jaar is het alleen blad, het tweede jaar bloeit hij met meerdere mooie torens, daarna gaat hij dood. Maar dan heeft hij zich ruim uitgezaaid, voor 1 plant kun je zo honderd planten terug krijgen! Het zijn enorme bijenmagneten, wat altijd goed voor je tuin is. Om een jaartje wachten te besparen, koop je een bloeiende digitalis in een tuincentrum en je zet hem in je tuin. Na het bloeien /bestuiven vallen de bloemblaadjes/klokjes er vanzelf af, dan gaan deze zaaddoosjes vormen, die laat je aan de plant een beetje indrogen, en dan knip je ze af, je bewaard ze op de kop in een zak of pot, zo valt het zaad wanneer het rijp is in je zak of pot, pas op met dit zaad, laat het niet onbeheerd ergens staan want het is giftig in bepaalde dosis. Het vertraagd je hartslag, en wordt dan ook in medicijnen gebruikt! Van 1 toren kun je honderden zaadjes krijgen.
Koop zoveel lege trays als je wilt, 1 vakje passen 1/2 plantjes en strooi het zaad ruim daarin, het hoeft niet precies, spuit daarna wat water over de trays, warmte + vocht dan kiemen ze snel. Je kunt dit het beste binnen doen, als het kleine plantjes zijn kunnen ze in het voorjaar naar buiten nog in trays. Na een jaar zet je ze van de trays in de tuin, en dan bloeien ze het jaar erop! Doe dus het jaar erop hetzelfde, zodat je elke jaar 1 tray hebt van 1 jaar en 1 bloeiende plant in de tuin! Verzamel het zaad van je eigen plant steeds en zo heb je elke jaar je eigen kweek in de tuin! Als je minder ruimte en geduld hebt, kun je het zaad ook gewoon door je tuin strooien, al snel zul je overal groene rozetjes zien, ook tussen de tegels etc. want het waait alle kanten op. De digitalis is trouwens een schaduwplant die het ook in de zon doet, maar in de schaduw wordt hij vele malen groter! Zelfs als je de plant gewoon laat staan en zijn zaad gewoon in de grond valt, zul je een enorm aantal zaailingen hebben, vergeet niet dat die pas 2 jaar later bloeien.

Wij doen hetzelfde met onze akelei, stokrozen, lupines en natuurlijk de dahlia’s. Sommige planten zoals dahlia’s stek je in plaats van kweken ook dat doen we veel! Zo kun je zonder elk jaar veel geld kwijt te zijn je tuin vol planten zetten, en eigen kweek is altijd leuker! We hebben inmiddels al verschillende soorten opgekweekt:
Voor mij zijn plantjes het belangrijkste deel van een zomer-klare tuin, de hoge druk spuit op de tegels en meubels komt daarna wel! Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren tot een mooie pluktuin! Denk ook aan de bijtjes en alle andere insecten die goed zijn voor je tuin! Trek een paar tegels eruit en plant wat moois!
Ik weet zeker dat je er geen spijt van zult krijgen! Succes!
Anne.
Wil je meer zien van Anne? Check haar instagram!www.instagram.com/anne_kohnke

Header foto: floret flowers

 

totop