Gastblog: Brechje & Maykel! 53 op de teller!

Wauw, jullie hebben echt veel planten in huis!.” Is het eerste wat vrienden of familie zeggen als ze bij ons binnen komen. En dat wij veel planten hebben, daar kunnen wij niet omheen. Inmiddels staat de teller op 53 verschillende planten, van klein tot groot. En er blijven er steeds meer bijkomen.

Toen wij 3 jaar geleden zijn gaan samen wonen kochten wij een paar cactussen, een Kentiapalm en een Pikaplant.
Onze liefde voor planten is geleidelijk aan gegroeid. Wat begon met een paar planten in een hoek, is uitgegroeid tot een hele woning vol met planten.

Wij houden dan ook van de natuur en halen die graag in huis. Als je alle planten bij ons weg zou halen, is het maar kaal. Planten zijn echt sfeer brengers en maken een ruimte gezellig. En voor die gezelligheid hoef je er echt niet zoveel in huis te halen als wij dat doen.

 

Wil je ook een plant kopen, maar heb je nog niet zulke groene vingers.
Begin dan met een makkelijke plant zoals een Pannenkoekenplantje, Kentiapalm, Ficus Lyrata of een Schefflera.

De juiste verzorging voor een plant is moeilijk te beschrijven, maar wij kunnen je wel een aantal tips geven aan de hand van onze ervaringen.

Allereerst:
– woon je samen, zorg er dan voor dat een iemand de verzorging van de planten als taak op zich neemt, bij ons is dat Maykel. Zo voorkom je dat een plant per ongeluk 2x water krijgt.
– Zet je planten met de plastic binnenpot in een bloempot. Of zet je plant in een terracotta pot, met zo’n gat aan de onderkant, op een schoteltje. Zo kan het te veel aan water weglopen en voorkom je natte voeten bij de plant.
– Houd je plant altijd goed in de gaten en kijk hoe een plant reageert als je hem water hebt gegeven.
Voorbeeld, de bladeren van een Calathea gaan krullen als hij water nodig heeft. Heb je hem water gegeven, dan zie je na een tijdje dat de bladeren weer terug komen in zijn ‘normale’ vorm. Ook aan een zelf gekweekte Avocadoplant zie je aan hangende bladeren dat hij water nodig heeft. Handig, want dan wordt het dus tijd om je andere planten ook water te geven.
– Zie je dat de wortels boven de grond komen, of groeit je plant minder hard dan voorheen? Dan kan het wel eens tijd worden om de plant te verpotten. Doe dit in het voorjaar. Heel belangrijk! Check je planten voordat je ze koopt op beestjes, zoals wolluis of spint. Deze wil je niet in huis en vooral niet op je andere planten die je al hebt.
– En als laatste tip: Google de naam van de plant als je deze gekocht hebt. Zo kom je al veel te weten over de juiste standplaats en de verzorging ervan.

 

Ondanks dat wij inmiddels ervaren zijn met het verzorgen van planten, zijn wij ook niet perfect en gaat er ook wel eens een plantje dood.

Laatst ging het niet zo goed met onze Alocassia Polly. Bladeren gingen hangen en stierven af. Wij hebben de plant toen uit de potgrond gehaald en zagen dat de plant bijna geen wortels had.
Een aantal stengels hebben wij opnieuw in het water gezet, waardoor er weer worteltjes ontstonden.
Een daarvan was sterk genoeg en die is uitgegroeid tot een nieuwe plant. Die doet het nu super goed.
Ook hebben een aantal cactussen bij ons het loodje gelegd, waarschijnlijk door te veel water. Wij proberen altijd achter de oorzaak te komen als een plant het niet overleefd.
Toen wij de cactus uit zijn pot haalden zagen wij dat wortels vol met schimmel stonden.
Het is erg jammer als plantjes dood gaan. Maar aan de andere kant is er dan wel weer een reden om een nieuwe plant te kopen!

Onze planten komen overal en nergens vandaag, van het tuincentrum tot aan de plaatselijke bloemist, woonwinkels en internet. Wij hebben zelfs onze Schefflera voor 5 euro bij de Gamma kunnen scoren.
Wij leggen ons heel vaak op dat wij nu echt geen planten meer mogen kopen, maar ons hier aan houden kunnen wij uiteindelijk niet. Zien wij een mooie plant, dan moet hij gewoon mee naar huis.

Door goed je planten in de gaten te houden, ze niet te vergeten en ze genoeg aandacht te geven kom je al een heel eind!

Benieuwd naar de groei van onze planten verzameling of heb je vragen, stel ze op instagram:

deburenvan21.Groetjes,Brechje en Maykel.

totop