MDF plaat behangen

Ronde MDF plaat maken en behangen in vijf stappen!

Wij hebben een mooie behang cirkel die we niet direct op de muur willen behangen. Omdat we dit mega zonde vinden van de muur en we houden nog wel van verandering! Dus gaan we aan de slag om een ronde MDF plaat te maken en deze te behangen. Met behulp van de Bosch Uneo Maxx een perfect Vaderdag cadeau die van pas komt voor iedereen!

In deze blog gaan we aan de slag om een ronde MDF plaat te behangen. Je kan de MDF plaat in welke vorm dan ook naar wens maken. Ik schreef als eens een blog over een rechthoekige plaat voor op de kamer van Anna.

Wat heb je nodig?


– Twee keer MDF plaat 244×122 M en 8 mm dik
– Decoupeerzaag
– Touw, tape en potlood
– Latjes voor stevigheid
– Schuurpapier
– MDF grondverf grijs
– Behang cirkel 190
– Bosch boormachine Uneo Maxx
– Behanglijm
– Spijkers
– Pluggen

Wat gaan we doen?


We gaan eerst de MDF platen in twee halve cirkels maken helaas is er in de bouwmarkt een MDf plaat uit een stuk in dit formaat. Dus we moeten gaan zagen en deze later aan elkaar bevestigen als cirkel. Zo krijg je een perfecte ronde MDF plaat. Als dit gemaakt is moet de plaat geschuurd worden en in de grondverf gezet worden. Als het droog is gaan we de platen aan elkaar maken door middel van latjes. Daarna gaan we behangen en als allerlaatste maken we het af met LED verlichting! Lets go:

Stap 1 MDF plaat in halve cirkel maken


We pakken een plaat en leggen deze neer op een tafel of zoals wij gebruiken een behangtafel. Dan is het de bedoeling dat we het formaat van de gekozen behang cirkel aanhouden is ons geval is dit 190 diameter en hiervan de helft genomen vanwege de twee halve cirkels die we maken. Het touw plakken we met de tape in het midden vast en spannen we het touw strak zodat we de juiste lijn trekken voor de halve cirkel. En deze zagen we uit met de decoupeerzaag.

halve cirkels


Stap 2 Halve cirkels afwerken

Nu gaan we als eerst de halve cirkels netjes afwerken. Omdat er gezaagd is moet er geschuurd worden dus alle ruwe randjes weg. Als dit is gedaan kunnen we de halve cirkels in de grondverf zetten. Wij kozen voor grijs omdat je tegen de zijkant aankijkt van de plaat en waar hij komt te hangen hebben we een grijze muur.

Stap 3 Een ronde MDF plaat

Yes, als alles droog is gaan we de twee halve cirkels aan elkaar bevestigen door middel van latjes die we dwars aan de platen gaan bevestigen met de Bosch Uneo Maxx. Zo voorkom je dat de plaat ook gaat kromtrekken na het behangen. Wat zo handig is aan de boormachine van Bosch dat er ook een systemBox bij zit. Dan houd je alle schroefjes zo netjes bij elkaar en behoud van je apparaat zelf natuurlijk als deze netjes opgeborgen word!

Stap 4 De ronde cirkel behangen

Deze stap is niet zo moeilijk! De gehele cirkel al klaar nu gaan we de ronde MDF plaat insmeren met behanglijm en daarna de behang stukken erop plakken. Ons behang cirkel bestaat uit vier delen. Goed laten drogen!

Ronde cirkel behangen

Stap 5 Led verlichting en ophangen

Een van de laatste stappen is de LED verlichting opplakken aan de achterzijde. Wij hebben een LED strip van 5 meter gekocht. En deze 10 cm vanaf de buitenrand geplakt. Echt een heel tof effect! Ophangen hebben we als volgt gedaan we hebben hebben een lat veticaal en drie horizontaal gemonteerd. Boven aan, midden en onderaan. We hebben aan de bovenste lat twee haken gemaakt en twee ogen in de muur zodat je deze makkelijk er op kan schuiven!

mdf plaat cirkel met verlichting

Ga jij ook aan de slag of heb je vragen, let me know! Meer inspiratie kijk rond op mijn Instagram www.Instagram.com/Happy__ayla


totop