droomkachel

Vier voordelen van een hout kachel in huis!

De meeste mensen houden wel van wat gezelligheid. En kaarsen is daarbij een veel terugkomend item wat een gezellige sfeermaker is. Maar hoe zit het met de jouw Droomkachels.nl? DE interieurtrend van 2020 is namelijk Hout! En bij hout denk ik zelf toch al snel aan een kachel. Wellicht ook omdat ik ermee opgegroeid ben. Deze blog is geschreven door Loes!

Het is prachtig in huis een hout kachel

Hele interieurs staan tegenwoordig vol houten items. Er zijn zelfs mensen die een inkeping in de muur hebben gemaakt voor houtblokken te plaatsen die niet eens een kachel hebben! En geef toe dat ziet er warm en gezellig uit! Maar echt een kachel in de huiskamer hebben is voor mij toch wel het toppunt van gezelligheid met een vleugje romantiek. We kennen die scènes vast wel uit de films, romantisch voor het haardvuur op een kleedje met een glaasje cava erbij. Denk aan The Holiday maar ook iets ruigere series als Outlander waarbij die mannen lekker wild hout gaan hakken! Om te smullen 🙂

hout voor de kachel

Verschillende soorten hout kachels

Je hebt echt heel veel verschillende soorten kachels, voor iedere ruimte in en om het huis, binnen of buiten is er wel een model te krijgen. De open haard, vrijstaande kachel op pootjes of heel strak en moderne vrijstaande kachels. Helemaal trendy is de pelletkachel die vaak in tuinhuisjes voorkomt, dat ding wordt echt heel warm. Dan heb je ook nog de inbouwkachel, die je tegenwoordig ook compleet fake kunt krijgen zodat je niet een berg hout in de huiskamer hoeft te leggen. 

Het gevoel van mannelijkheid door de hout kachel

Het mooie aan een echte houtkachel is dus ook dat je man zo nog een beetje het gevoel krijgt dat ie een echte man is in huis door het hoge houthakker gehalte van zo’n kachel.
En dan moet er natuurlijk hout gekloofd worden → Lees: Als je grote stukken boom hebt moeten deze in kleine stukjes gekapt worden die in de kachel passen. Dat is dus waar je man lekker op tekeer kan gaan met een hakbijl en zich helemaal in het zweet kan werken (in sommige gevallen een coco-cola ligt momentje), en dus ook nog het gevoel heeft dat ie lekker buiten bezig is geweest. Youtube staat vol met DIY filmpjes (allemaal door mannen gemaakt) dus ja het is nogal wat! Menig lifestyle & buitenleven tijdschrift heeft er een volle pagina aan besteed.

hout kachel

Echt stukken voordeliger!

Buiten dat het gezellig is en het een gemiddelde huiskamer volledig kan verwarmen (goedkoper dan gas) kun je op een vrijstaande kachel ook prima de soeppan nog even opwarmen. Vroeger kookten ze immers ook op hout. En dat deden wij thuis ook nog wel eens, handig als je net een plekje op je fornuis tekort komt. Daarnaast zijn er ook nog kachels die een heuse ovenfunctie hebben met een deurtje erin waar je zo je ovenschotel in kan schuiven, of je pizza of ja whatever. Leuk voor de foodies onder ons die eens out of the box willen gaan. Of wellicht is je man een fanatieke chef die een uitdaging zoals koken op hout niet uit de weg gaat.

Het aanmaken van een kachel is wel nog een vak apart. Een blok hout brand namelijk niet meteen. Dus je moet eerst dunne latjes hout hebben en tegenwoordig kun je daar makkelijk een aanmaakblokje bij gebruiken. Je bouwt een soort van wigwam van hout rondom het aanmaakblokje en die houtjes beginnen dan te vlammen. Als dit lekker begint te gaan dan kun je je eerste houtblok erop gooien omdat het vuur dan warm en goed genoeg is om deze te kunnen laten branden.

En zeg nou zelf…. Als Martien Meiland het aandurft, mits iemand hem de volgende keer dan bijstaat zodat niet het hele Chateau in de fik staat, dan moet iedereen het toch kunnen?

Wil je meer zien van Loes. Ze is een fantastische fotografe, volg haar op Instagram of neem een kijkje op haar website!

totop