petit emelie roze keuken

Houten speelgoed vijf redenen om hiervoor te kiezen!

Mooi houten speelgoed kunnen we niet meer om heen in deze tijd. Het is enige tijd wat minder geweest dat ik jonger was toen vooral het plastic speelgoed binnen kwam in ons samenleving. Maar afgelopen jaren is houten speelgoed niet meer weg te denken uit ons speelgoed kist! Waarom kies ik zelf toch het liefst voor hout?

1. Houten speelgoed is duurzaam

Een goede reden voor speelgoed van hout te kiezen is duurzaamheid. Dit speelgoed gaat over het algemeen langer mee. Plastic daar in tegen veel korter: hoeveel seizoenen hebben jou plastic strandsetje emmer en harkje het volgehouden? En als ik denk dat mijn moeder nog mijn opa’s houten speelgoed trein heeft liggen waar wij als kind nog mee hebben gespeeld. Wij zijn erg blij met dit mooie houten keukentje van hoogwaardig materiaal.

Houten speelgoed keuken
Roze petite amelie keuken

2. Het stimuleert fantasie

Ik merk dat zelf ook als pedagogisch medewerkster dat speelgoed van hout meer eigen fantasie opwekt bij kinderen. Ik weet niet of dat speciaal met te maken heeft met kleur, structuren en vormen. Maar ik denk het wel aangezien bijvoorbeeld een blokkendoos ook niet een vast patroon heeft om mee te spelen. Bouwen kinderen vaak een huis, boerderij, racewagen of noem maar op!

3. Speelgoed van hout is ecologisch

Ik ben sinds Anna er is toch bewuster gaan leven of nadenken over het milieu en koop niet klakkeloos alles meer zonder na te denken. Dit is een mooi stukje verhaal wat wij hebben geleerd tijdens ons reis in Thailand. Want houten speelgoed is zeker ecologisch vaak worden namelijk bomen een soort van hergebruikt. Zoals wat wij geleerd hebben over rubberbomen die produceren na 15 jaar geen rubber meer en die worden daarna omgehakt om houten speelgoed van te maken!

Houten poppenhuis
Poppenhuis van petite amelie

4. Het is veilig

Speelgoed van hout is vaak een stuk veiliger dan plastic speelgoed. Denk alleen maar aan het maakproces van plastic. En aangezien kleine kindjes lekker alles in hun mond stoppen. Toch iets om bewuster over na te denken. Hout is een natuurlijk product als dus wel bewerkt maar een stuk vriendelijker en veiliger!

5. Houten speelgoed is tijdloos

Als ik nadenk over mijn speelgoed wat ik vroeger had. Zou onze kleine Anna zo weer mee kunnen spelen. Ik had vroeger een prachtig houten poppenhuis waar ik uren mee zoet was. Maar denk ook aan tijdloze speelgoed zoals een hobbelpaard, puzzels, blokken om te bouwen of de treinbaan! Uren plezier kan je hebben met dit speelgoed.

scandinavische speelgoedkist


Wij kiezen steeds meer voor houten speelgoed waar gaat jouw voorkeur naar uit?

totop