laminaat

5 tips voor het leggen van een laminaatvloer

Ga je een laminaatvloer leggen? Dan is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Zo moet je de vloer minimaal 48 uur in de ruimte bewaren waar je de vloer gaat leggen, zodat deze vast kan wennen aan de temperatuur en luchtvochtigheid in die ruimte. Op die manier weet je zeker dat de vloer later niet meer verschuift. Dit en meer tips lees je in dit artikel!

laminaat keuze

Tip 1: bereid je goed voor

Naast het minimaal 48 uur bewaren van de vloer in de ruimte, moet je ook een ondervloer leggen. Elke ondervloer is weer anders, maar let bij het kiezen van een ondervloer goed op de isolatie, vochtbestendigheid en de demping. Na het leggen van de ondervloer, kun je aan de slag met het leggen van de laminaatvloer. Houd met afstandshouders het laminaat ongeveer 1cm van de muur af, omdat de vloer later nog kan uitzetten. Gebruik je dit niet, dan kan de vloer later bol gaan staan. Ga voor een moderne laminaatvloer voor een eigentijdse sfeer. Is de kamer klein en wil je deze groter doen lijken? Leg het laminaat dan in de lengte van de kamer.

Tip 2: de eerste plank leggen van je laminaatvloer

Leg de eerste plank altijd in de hoek neer en met de groefzijde tegen de muur aan. Zo kun je de rij planken erna op de meszijde klikken. Wil je kleurverschil voorkomen? Gebruik dan verschillende pakken laminaat door elkaar.

grijs laminaat

Tip 3: laminaat vloer zagen

Kom je aan het einde van de eerste rij? Grote kans dat je planken moet gaan inkorten. Gebruik hiervoor een laminaatsnijder voor een mooi resultaat. Als je in bochten of hoeken wilt zagen, dan kun je het beste kiezen voor een decoupeerzaag. Wanneer je gaat zagen met een decoupeerzaag, draai de plank dan om om zo de toplaag te beschermen.

Tip 4: lastige hoeken en leidingen

Tijdens het leggen van laminaat, kun je hoeken of leidingen tegenkomen. Daarvoor zal een stukje van de plank moeten worden afgezaagd. Teken af welk gedeelte van de plank verwijderd moet worden. Hiervoor kun je het beste een contourmal gebruiken. Met een zweihaak en verstekbak of een winkelhaak kun je heel makkelijk hoeken aftekenen.

licht laminaat

Tip 5: de laatste baan leggen

Grote kans dat de laatste baan die je gaat leggen, korter is dan de breedte van de plank. Met een laminaat inpasser kun je aftekenen hoe je de ruimte opvult. De plank die je gaat leggen, leg je precies bovenop de laatste baan laminaat die je hebt gelegd. Leg daar een tweede plank bovenop en schuif die tegen de muur, met afstandshouder. Vervolgens kun je de rand aftekenen en de plank doormidden zagen. Nu heb je een plank die precies in de ruimte past die je nog over hebt!

Als je je vloer goed wilt beschermen kun je er voor kiezen om speciale dopjes onder je stoelen te doen alles erover lees je hier!

totop