groenestroom

Groen gas research: is overstappen de moeite waard?

Je kent het vast wel: je komt uit je werk en je bent net begonnen met koken. Tegelijkertijd ruim je de vaatwasser uit en probeer je de kids zoet te houden. En dan gaat de deurbel… GOOEEEEEDEMIDDAG MEVROUW! GEBRUIKT U AL GROEN GAS OF STROOM? Sneller dan de wind wil je die deur dichtdoen. Alles is prima hoe het nu geregeld is. Overstappen op groene gas gaan we no way doen. Maar toen vroeg ik mij af: Zit ik eigenlijk wel goed? Is groen gas echt beter? En zo ja, is het de moeite waard om over te stappen? Ik ging op onderzoek uit en was positief verbaasd!

Even wat Jip en Janneke

Voor de meeste mensen is het iets vanzelfsprekends. Als je een huis koopt of huurt heb je stroom/energie nodig. Je kiest een energiemaatschappij uit, betaald maandelijks je rekening en klaar.

Om elektriciteit en warmte in je huis te krijgen heb je energie nodig. Energie wordt opgewekt uit aardgas of kolen. De energie wordt via hoogspanningsverbindingen getransporteerd naar een hoogspanningsstation. Daar wordt de stroom verder verdeeld in de regio. Dat gebeurt via bovengrondse lijnen of ondergrondse kabels. De stroom komt in een trafohuisje terecht, oftewel tranformatorhuisje, en wordt daar meerdere standen lager gemaakt. Via ondergrondse kabels komt de stroom dan bijvoorbeeld in je huis, de supermarkt en noem zo maar op!

groen gas
aardgas

It’s getting hot in here

Bij de verbranding van aardgas komt er CO₂ vrij. Dit gebeurd al behoorlijk lang en dit zorgt ervoor dat de temperatuur op aarde ook al heel lang stijgt.
Wat er dan gebeurt zien we steeds vaker voorbij komen. Denk maar aan de enorme bosbranden in Spanje, de VS en Australië door de langdurige droogte, flinke overstromingen door het stijgen van de zeespiegel en bedreigde plant- en diersoorten wat ook effect heeft op ons groente en fruit.

Door de snel stijgende temperatuur nemen de ijs- en sneeuwhoeveelheden af, waardoor het Noorpoolgebied bijna viermaal sneller opwarmt dan de rest van de aarde. Dat is voor het gebied daar nogal ingrijpend maar ook voor de luchtstromingen die mede het weer op de hele aarde bepalen.

En als laatste veroorzaakt dit alles in ons eigen landje, in Groningen om specifiek te zijn, met grote regelmaat aardbevingen en schade aan gebouwen.

Van het gas af

Voor die extreme klimaatveranderingen zijn gelukkig genoeg oplossingen!
Nederland heeft genoeg financiële- en technische middelen om over te stappen op duurzame alternatieven. Om aardgas te kunnen vervangen kun je daarbij denken aan zonnepanelen en warmtepompen maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om het aardgas te vervangen. We moeten het dan alleen wel samen doen en op een eerlijke manier!

groen gas molen
windmolens voor groene stroom

Wat is groen gas precies?

Heel simpel gezegd is het een duurzaam alternatief voor aardgas.
Groen gas wordt gemaakt van biogas en dat wordt geproduceerd door natuurlijke restproducten zoals gft afval, supermarktproducten die over datum zijn en mest.
Omdat het zo gemaakt kan worden dat het dezelfde kwaliteiten heeft als aardgas, kan het ingevoerd worden op het gasnetwerk!
Aardgas raakt een keer op, maar door de duurzaamheid kan groen gas tot in de eeuwigheid opgewekt worden.
Wat het helemaal leuk maakt is dat in dit hele proces ook afval wordt verwerkt.
Milieuvervuiling kost ons 39 miljard dollar per jaar. In Nederland alleen!

Bewuste keuzes

Oke, tactisch zijn ze niet, die verkopers aan je deur met hun timing die nog slechter is dan een doorgelekte luier net als je op het punt staat je kind te droppen bij de opvang. Maar zoals ik eerder benoemde denk ik sinds de geboorte van Anna wel bewuster over mijn keuzes na. Ik neem niet alles meer zo klakkeloos over. Mijn keuzes hebben ook effect op haar.
Bijvoorbeeld over het verwarmen van de aarde. Wij hebben nu alleen nog maar last van de extreme hittegolven en aardbevingen in Groningen. Maar wat als dit aanhoudt? Tegen de tijd dat Anna op zichzelf gaat hebben wij misschien wel net zoveel bosbranden en overstromingen.
En ik zie mezelf ook niet in een bejaardentehuis zitten als het 31 graden is.

Het is best oke om hier eens bij stil te staan. Ik ben helemaal om!
We mogen allemaal best wat zuiniger zijn op ons groene kikkerlandje.

groene stroom in ons huis


Wat vind jij van groen gas en stroom?

totop