ledstrips

Sfeer in huis met LED strips en lampen

De oude niet meer geproduceerde gloeilamp hoef je niet te missen. De stroom werd in feite gebruikt voor warmte en minder voor licht. Dat was dan ook de reden dat ze energieslurpers waren. LED strips en lampen doen juist het omgekeerde; veel licht en weinig warmte. Daarom zijn ze energiezuinig en gaan een stuk langer mee.

ledstrips

Uitstraling


Toch moeten veel mensen wennen aan het licht. Door de juiste verlichting te kiezen krijg je het oude vertrouwde licht in een energiearme variant. Lampen die er net zo uitzien als de vertrouwde gloeilamp en verkrijgbaar in allerlei vormen, helderheidsklassen en lampvoeten. Lampen met de vintage-look of reflector spots die er uitzien als de conventionele halogeenslotjes. Maar nu met energiebesparende led technologie.

Lumen


Bij ledverlichting wordt in lumen gerekend en niet meer in watt. De lichtopbrengst is een stuk groter en zal alleen maar toenemen. Een ledlamp die 5 watt verbruikt is vergelijkbaar met een gloeilamp van minimaal 40 watt. Een oude gloeilamp van 75 watt is vergelijkbaar met een ledlamp van 9 watt. Ruim een factor acht dus. Als gemakregel geldt dat het aantal watt van een gloeilamp gedeeld door 8 bij benadering het aantal watt van een ledlamp aangeeft. Lumen is de eenheid van lichtstroom. Het is een maat voor de hoeveelheid licht die een lichtbron uitstraalt. Hoe hoger, hoe meer de lichtopbrengst. Lampen met een hoog lumen/ wattverhouding zijn het energiezuinigst.

Kleur


Naast het aantal lumen is ook de kleurtemperatuur een bepalende factor bij de keuze van een ledlamp. Met de juiste kleurtemperatuur kun je de sfeer kiezen die je wenst voor elke kamer. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin. Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe meer graden kelvin en hoe blauwer de kleur. Lichtbronnen met een lage temperatuur neigen meer naar het rood. Bij ledverlichting wordt voor de temperatuur ook de begrippen koud wit, neutraal wit en warm licht gebruikt.

Industrielamp

Het kenmerkende aan een grote industriële lamp is dat het vaak een groot armatuur heeft. Een stoere, robuuste lamp, met een grote kap, die veel licht kan geven. Deze zware jongens ademen een robuuste authentieke sfeer. Retro ledlampen met zichtbare gloeispiralen geven de juiste sfeer voor deze armaturen. Decoratieve ledlampen zijn verkrijgbaar in al je favoriete vormen en maten. Je kunt kiezen uit dimbaar en niet-dimbaar.

Een andere maar wel een bijzondere variant zijn de LED strips. Dit is een soort van plastic slang, met daarin kleine ledlampjes. Deze lamp kent een grote toepasbaarheid voor indirect licht. Bijvoorbeeld bij een bevestiging langs de randen van het plafond. Het beste gebruik je LED strips die warm of zeer warm wit licht uitstralen.

Meer over lampen en design lezen kijk hier even!

totop