Gastblog Martijn: Binnen kijken en Instawereld beheert door vrouwen?

Een man in een instawereld beheert door vrouwen

 

Ayla heeft mij gevraagd om een gastblog te schrijven over mijn ervaringen op Insta als man zijnde. En dat wil ik graag doen.

Allereerst maar eens uitleggen hoe ik op Instagram ben gekomen. Ongeveer een jaar geleden hebben mijn vrouw en ik een nieuw huis gekocht. Het betreft een nieuwbouwwoning,
dus hebben we alles zelf kunnen bepalen en inrichten naar onze eigen wensen. Nieuwe keuken, nieuwe badkamer, vloeren, kleuren, tuin, etc.
Omdat ik best trots was over het resultaat, ben ik foto’s gaan maken van het interieur.

Ik heb altijd al interesse gehad in vormgeving, architectuur en woon-inrichting. Dit heb ik meegekregen van mijn vader. Daarnaast vind ik fotograferen ook erg leuk om te doen. Ik heb (nog) geen mooie spiegelreflexcamera, maar kwam erachter dat mijn iPhone ook best mooie foto’s kon maken. Na een tijdje had ik al aardig wat interieurfoto’s op mijn telefoon staan. Maar ja, wat dan? Leuk voor mijzelf en voor later. Maar als je trots bent, wil je dat ook tonen aan de wereld.

Mijn vrouw was al een tijdje actief op Instagram. Zij heeft een hele leuke feed met foto’s van gezonde voeding. Kijk vooral eens als je inspiratie wilt opdoen over gezonde voeding (www.instagram.com/sanniesfood).
En zij zei tegen mij: “Waarom maak je geen Instagram-account aan?”.

 

 

Het was inmiddels januari van dit jaar en het was eigenlijk best een goed ‘Nieuwjaars’ voornemen. Dus heb ik het account aangemaakt en ben ik foto’s gaan plaatsen. En dan wachten op likes. Die bleven in het begin nog een beetje uit.
En volgers die krijg je ook niet zomaar. Dus ga je rondneuzen naar andere accounts met interieur. Leuk om te zien dat er zoveel andere accounts zijn die soortgelijke ideeën hebben als ik. Heel veel accounts die net als wij een nieuwbouwwoning hebben gekocht en dit graag willen delen, maar ook hele inspirerende accounts van reeds bestaande interieurs.

Beetje bij beetje krijg je dan meer likes en volgers en leer je de leuke, maar ook vreemde wereld van Insta een beetje kennen. Spookvolgers, SFS, DIY, Hashtags, Instastories! Wat een wereld. Na een tijdje doe je een keer mee met een SFS.
Leuk om te doen, want daardoor leer je weer nieuwe feeds kennen. En laatst zelf een SFS gehouden. Veel werk om iedereen terug te shouten, maar dit betekent ook dat heel veel mensen de moeite hebben genomen om mee te doen aan de shout. Nu na een half jaartje heb ik een redelijk vaste groep volgers en mensen die ik zelf volg en dat is leuk. Reacties over en weer en steeds weer nieuwe ideeën.

 

 

 

Maar wat ik dus wel merk, is dat ik een van de weinige mannen ben in het wereldje. Hier worden nog wel eens gekscherende opmerkingen over gemaakt. Mannen houden zich toch niet bezig met kussentjes, kleurtjes op de muur, bloemen, plantjes, schaaltjes, lichtjes, kaarsjes, etc. Dat is toch niet stoer. Daar ben ik het dus niet mee eens. Ook mannen houden zich bezig met interieur. Ikzelf houd van een strak en modern interieur. Op dit moment zie je ook ontzettend veel industriële invloeden. Dat maakt interieur direct een stuk stoerder. Maar ook materialen (RVS, hout, spijkerstof, leer, cementlook) zorgen hiervoor. Een van de meest inspirerende personen op interieurgebied is voor mij Piet Boon. Maar bijv. ook Jan des Bouvrie. Allebei mannen. Ik kan mij niet voorstellen dat in alle huishoudens alleen de vrouw bepaald wat voor bank er komt, welke lampen, welke kleur op de muur. Dit bepaal je toch samen. Het is niet meer zo stereotype dat de man alleen bepaald welke tv en audio installatie er komt en de vrouw de kleuren en de uitzet voor de keuken bepaald toch? Als ik naar mijzelf kijk, ben ik inderdaad minder van de tierelantijntjes, kussentjes en kaarsjes. Dat is, denk ik, toch echt meer een vrouwending.

 

Waar het naar mijn idee vooral om gaat in een mooi interieur is verhouding. Klopt het bij elkaar qua kleur, grootte, soort materialen? Prop niet teveel in een ruimte zodat het kleiner lijkt dan het is.
Gebruik meerdere kleuren om contrast te creëren. Ook combinaties van stylen als Antiek, Modern,

Landelijk en Industrieel zijn heel goed mogelijk. Naast de verhoudingen is combineren dus ook heel belangrijk. Feit blijft wel dat over smaak niet te twisten valt. Dit blijft heel persoonlijk.

Ik vind het in ieder geval heel erg leuk om elke dag weer nieuwe trends/stylen te ontdekken en inspirerende ideeën op te doen op het gebied van interieur en op basis daarvan het huis af en toe weer eens te restylen. En daarnaast uiteraard ook om zelf inspirerende foto’s te maken van ons interieur. Ook vind ik het leuk om zo nu en dan een uitstapje te maken naar foto’s van natuur, landschappen en architectuur.

 

 

Wil je meer zien van Martijn?

Volg hem op instragram!

 

www.instagram.com/martijnspictures

totop