Fleur’s: Favorieten houten designer items

Fleur’s favorieten houten designer items:

Graag laat ik jou een aantal van Fleur’s favorieten houten designer items zien. Tijdens het schrijven van deze blog vroeg ik mijzelf een aantal dingen af, want wanneer is iets nou eigenlijk “design”, wanneer is het veel voorkomende woord “tijdloos” van toepassing en waarom wordt er vaak gebruik gemaakt van het materiaal “hout”? Het leek mij goed om dit eerst duidelijk in kaart te brengen, voordat ik mijn favorieten houten (tijdloze) designer items met jullie deel.

 

Design:       volgens de Van Dale is: “de·sign (de/het; m en o) 1. Vormgeving”. Designer items zijn echter meer dan vormgegeven producten. Het is gemaakt door een professionele ontwerper, heeft vaak een beperkte oplage en de gebruikte materialen zijn van een hoge kwaliteit en zorgvuldig uitgekozen. Bij design kan het gaan om een creatie van iets geheel nieuws of het verbeteren van de vorm zolang de vorm het gebruik niet in de weg staat.

 

Tijdloos:     volgens de Van Dale is: “tijd·loos (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord) 1. niet de kenmerken van een bep. tijd dragend”. Het woord zegt het eigenlijk al, maar wat is een tijdloos design nou precies? De overdreven en opvallende dingen worden weggelaten totdat de kern van de vorm overblijft, vaak is een tijdloos design heel minimalistisch. Het zijn producten waar je over een aantal jaar nog steeds niet op bent uitgekeken.

 

Hout:          volgens de Van Dale is: “hout (het; o) 1. de harde stof waaruit bomen bestaan; 2. een stuk hout”. Hout is in vele soorten te verkrijgen en toepasbaar in elk interieur. Belangrijke elementen zijn dat hout veilig, mooi en warm, duurzaam, milieuvriendelijk en onderhoudsvriendelijk is. Bij het gebruik van hout in designer items is dus gekozen voor hoge kwaliteit en een tijdloze uitstaling.

 

Hierbij mijn top vijf houten designer items:

1.De Monkey’s van Kay Bojesen

Designer: Kay Bojesen

 Een absolute klassieker en al sinds 1951 een favoriet van jong en oud. Met zijn grappige blik, lange slingerarmen en mooie design mag hij pronken in menig interieur. De ledematen zijn draaibaar, het aapje is dus in verschillende posities neer te zetten of op te hangen. De Monkey’s van Kay Bojesen zijn gemaakt van teakhout en limba en verkrijgbaar in 3 verschillende formaten.

 

2.De Butterfly Shelf van Serax
Designer: PJ MARES (Tom Mares en Peter-Jan (PJ) Scherpereel) 

De geometrische en elegante vormen van het metalen frame vormen op een subtiele manier een vlinder, in combinatie met de eikenhouten planken staalt het wandrek een tijdloos design uit. Het wandrek leent zich voor veel verschillende stijlen, zowel in de Scandinavische stijl, maar past ook goed in een industriële of vintage interieur.

3. De CH24 Wishbone Stoel van Carl Hansen

Designer: Hans J. Wegner

Een echte klassieker uit 1950 en nog altijd in productie. Kenmerkend aan deze stoel is de karakteristieke Y-vormige rug en de zitting die bestaat uit meer dan 120 meter papieren koord dat met de hand geweven is. De organische vormen en strakke lijnen maakt de stoel minimalistisch en tijdloos en past perfect in een Scandinavisch en modern interieur.

4. De MuutoThe Dots haak
Designer: Tveit & Tornøe

De ronde wandhaken kenmerken zich door puurheid en eenvoud en worden gemaakt van massief eiken- of essenhout. Dit hout wordt zorgvuldig geselecteerd, want knoesten mogen niet voorkomen in het design. The Dots wandhaak van Muuto is een leuke aanvulling op de muur. Ze kunnen gebruikt worden als kapstokhaak maar ook als hippe wanddecoratie. Ze zijn samenstellen in verschillende maten en kleuren en je bepaalt zelf in welk patroon je ze ophangt.

5. De Octo 4240 hanglamp van Secto Design
Designer: Seppo Koho

En last but not least: een echte eyecatcher, de Octo 4240 hanglamp van Secto Design is namelijk groot van formaat (H. 68 cm x Ø 54 cm), maar komt ook in kleinere ruimte goed tot zijn recht. Dit komt door het open houten design, waardoor het licht zich verspreidt en zorgt voor een sfeervolle ruimte. Het ontwerp is gemaakt van berkenhout dat in een rond gebogen vorm wordt gemodelleerd.

 

 

Wil je meer zien van Fleur. Check haar instagram! www.instagram.com/zwartwitgroen

 

totop